Elektroninen urheilu – eSports vedonlyöntikohteena

Elektroninen urheilu eli eSports tai kilpapelaaminen on maailmanlaajuisesti yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista. Kyseessä on videopelien ammattimainen kilpapelaaminen liigoissa ja ympäri maailmaa järjestettävissä turnauksissa.

Starcraft IIeSports on monella tapaa rinnastettavissa mihin tahansa muuhun urheilulajiin. Sen pelaajat kilpailevat talleissa, jotka huolehtivat pelaajien laitteistosta ja maksavat ansioituneille pelaajille kunnon palkkaa.

Lajin syntymaassa Etelä-Koreassa menestyneimmät pelaajat ovat kuin rock-tähtiä faniyhteisöineen ja miljoonaomaisuuksineen. Huikeassa nosteessa oleva laji on hiipimässä myös vedonlyöntiin – yhä useammat suuret vedonlyöntitoimistot tarjoavat kertoimia eSports-turnauksiin ja liigoihin.

Jos et ole vielä kokeillut eSports-vedonlyöntiä, suosittelemme lämpimästi tutustumaan lajiin!

Nordicbet logoLue arvosteluVeikkaariskitön vetowindowsphone yhteensopivaAndroid yhteensopivaiOS yhteensopiva
Betway logoLue arvosteluVeikkaa100 €Android yhteensopivaiOS yhteensopiva
 • Elektronisessa urheilussa kilpailijat pelaavat PC-pelejä joko yksinään tai joukkueena. Ammattitasolla kilpailtaviksi peleiksi ovat muodostuneet reaaliaikaiset strategiapelit (RTS), ensimmäisen persoonan ammuntapelit (FPS) ja taisteluareena moninpelit (MOBA).

  Ympäri maailmaa järjestettävissä pelitapahtumissa kohtaavat joukkueet monista eri maista. Etenkin Aasiassa yhä useampi pelaaja pelaa eSportsia päivätyökseen, saaden siitä sponsoreiden maksamaa kuukausipalkkaa. Pelaajien arkeen kuuluu treenausta, palavereja valmentajan kanssa ja kisamatkoja peliturnauksiin.

  Viimeisten vuosien aikana kansainvälisten kilpaturnausten palkintopotit ovat kohonneet jo miljooniin euroihin asti. eSports on Yhdysvalloissa ja Aasiassa jo TV-laji, mikä on tuonut lajille nopeasti näkyvyyttä ja sen myötä sponsorirahaa menestyvien pelaajien palkkoihin.

  Suomessa laji on vielä varsin lapsenkengissä. Ammatikseen pelaavia on Suomessa vain kourallinen, mutta kiinnostus lajiin on suuri. Viimeaikoina eSports nousi koko kansan tietoisuuteen, kun YLE näytti suorana selostettuna lähetyksenä Assembly Summerin Counter Strike: Global Offensive-turnauksen finaalin.

 • eSportsin kilpatapahtumat jaetaan pelattavan pelin mukaan. Kansainvälisesti suosituimpia pelejä ovat Dota 2, League of Legends ja Starcraft 2, joita kaikkia pelataan sekä turnauksina että liigoina. Laji on vasta kehittymässä, joten pelaaminen on keskittynyt lukuisiin pieniin liigoihin suurten kansallisten sarjojen sijaan.

  Tapahtumista suurimpia järjestää yhdysvaltalainen MLG (Major League Gaming), jolla on myös televisiointisopimus TV-operaattori ESPN:n kanssa. Vuosittain suurin turnaus järjestetään Yhdysvaltain Seattlessa, jossa maailman parhaat joukkueet pelaavat The International-turnauksessa yli 10 000 000 dollarin palkinnoista.

  Suomessa ei vielä ole kilpaorganisaatioiden järjestämiä liigoja, mutta suuri Assembly-tapahtuma vetää pelaajat yhteen kaksi kertaa vuodessa. Kansainvälisesti kovatasoinen Assemblyn peliturnaus löytyy myös nykyään vedonlyöntiyhtiöiden listoilta, kun tapahtuma vetää mukaan joukkueita ympäri maailmaa.

 • Elektronisen urheiluun voidaan lyödä vetoa kuten mihin tahansa muuhun yksilö- tai joukkuelajiin. Koska kyseessä on vedonlyönnin saralla uusi juttu, vedonlyönti rajoittuu lähinnä voittajavetoihin. eSportissa käytetään yleensä Moneyline-muotoa, sillä ottelut pelataan ratkaisuun saakka.

  Suurempiin tapahtumiin tarjolla on toki muutakin pelattavaa. Esimerkiksi maailmanlaajuisen Global Starcraft 2 Leaguen matseissa voidaan lyödä myös tasoitus- ja yli/alle-vetoja. Tarjottavat kohteet riippuvat paljolti vedonlyöntipalvelusta – Iso-Britannialainen Bet365 tunnetaan eSports-vedonlyönnin pioneerina.

  eSports on kehittyvänä lajina erinomainen mahdollisuus voitokkaaseen vedonlyöntiin. Kun kaikki vedonlyöntitoimistot ottavat huippusuosiossa olevaa lajia kiireellä kohdelistoilleen, on pelaajalla mahdollisuus perehtyä lajiin kertoimenlaskijoita paremmin.

  Taitava vedonlyöjä voi tilastotietoa ja otteluita seuraamalla hankkia itselleen ylivoimaisen tietämyksen kertoimenlaskijoihin verrattuna. Näin vedonlyöjä voi laskea omat arvionsa tarkemmin, ja löytää helposti tuottoisia ylikertoimia lapuilleen. 

 • eSports on vielä harvinainen laji pohjoismaisten vedonlyöntitoimistojen listoilla. Se on kuitenkin erittäin vedonlyöntiystävällinen laji, sillä käytännössä kaikki pelit, tapahtumat ja turnaukset löytyvät järjestäjän sivustolta selostettuina live-lähetyksinä.

  Elektronista urheilua ei pidä kuitenkaan sekoittaa vedonlyöntipalveluiden tarjoamaan virtuaaliurheiluun, jossa vetoa lyödään tietokonesimulaationa pyörivistä urheiluotteluista. Nämä tietokone vs. tietokone-matsit löytyvät esimerkiksi Bet365:ltä Virtual Sports-osiosta.

katso suositukset mobiililaitteellesi

 • iPhone- ja iPad -veikkaus
 • Android veikkaus
 • Windowsphone -veikkaus